Suositukset tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden turvaamiseksi

Viimeksi päivitetty 21.5.2025

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) on laatinut tutkimusyhteisön käyttöön suositukset, joiden tavoitteena on tutkijoiden ja asiantuntijatehtävissä toimivien suojeleminen häirinnältä ja painostukselta. Tutustu julkaisuun tästä. Suositukset esitellään tiivistetysti alla. 

Suositukset suomalaiselle tutkimusyhteisölle

1. Keskitetään sananvapautta tukeva toiminta valtakunnallisesti. Otetaan käyttöön Saksan tukimalli, jossa korkeakoulut, tutkimuslaitokset, tiederahoittajat ja alan ammattiliitot ylläpitävät yhteistä, tukitoiminnasta vastaavaa organisaatiota.

2. Parannetaan vapaiden tutkijoiden turvaa häirintätapauksissa. Työsuhteiset tutkijat ovat työsuojelulainsäädännön piirissä, ja siksi työnantajalla on laista tuleva velvollisuus tukea heitä häirintätapauksissa. Suojeluvelvollisuus on ulotettava koskemaan kaikkia tutkija- ja asiantuntijatehtävissä toimivia tutkimusyhteisön jäseniä.

3. Tiedeviestinnän opetus pysyväksi osaksi tutkijankoulutusta. Tieteeltä ja tutkimukselta odotetaan ja edellytetään yhteiskunnallista vaikuttavuutta, joka ei toteudu ilman tiedeviestintää. Häirinnän käsittely osana tiedeviestinnän opintoja tukee uskallusta edistää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Ohjeita tutkijalle ja asiantuntijalle

  • Varaudu ja suojaudu. Saatat kohdata painostusta ja häirintää tutkimuksesi takia, etkä aina voi mitenkään arvata sitä ennalta. Ole tietoinen häirinnän mahdollisuudesta ja pohdi etukäteen häirinnältä suojautumista osana tiedeviestintäsi suunnittelua.
  • Älä jää yksin. Tukea ja apua on tarjolla, vaikka muut eivät olisi vielä huomanneet sinuun kohdistettua asiatonta palautetta, häirintää, painostusta tai uhkailua.
  • Vaadi oikeuksiasi. Sinulla on oikeus tehdä työtäsi ja puhua tuloksistasi julkisesti. Kenelläkään ei ole oikeutta sen takia häiritä tai uhkailla sinua.
  • Verkostoidu ja liity yhteen. Verkostoidu toisten kanssa esimerkiksi tieteellisten yhteisöjen tai tiedealan ammattiliittojen kautta.

Ohjeita tiedeorganisaatioille

  • Suojele. Työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus suojella työntekijöitään. Huolehdi, että organisaatiossasi on toimiva ohjeistus ja tukikäytänteet.
  • Älä jätä yksin. Seuraa työntekijöidesi, tutkijoidesi, rahoitettaviesi tilannetta jatkuvasti. Ongelmatilanteissa tarjoa tukea myös ilman erillistä pyyntöä.
  • Ole yhteiskunnallinen toimija. Tiedeorganisaation edustajana sinun ja organisaatiosi on kehitettävä valmiuksia tilanteen hallintaan.
  • Tutki, kuuntele, kouluta ja valmenna. Sananvapauden puolustaminen edellyttää tietoisuutta uhkien ja tehokkaiden vastatoimien luonteesta ja tutkittua, ajantasaista tietoa ilmiöstä.
  • Verkostoidu ja liity yhteen. Tehokkaat vastatoimet uusien ilmiöiden edessä edellyttävät alan toimijoiden keskinäistä yhteydenpitoa, toiminnan koordinointia, päällekkäisyyksien karsimista ja keskittämistä.

Julkaisun tiedot:
Tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden turvaamiseksi
Vastuullisen tieteen julkaisusarja 1:2025 (ISSN: 2670-062X)
ISBN: 978-952-7589-09-0
DOI: doi.org/10.23847/tsv.1352

Suositukset laadittiin Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan Tutkijoiden sananvapauden tueksi -hankkeessa. Tavoitteena oli kehittää kaikille tiedealojen toimijoille yhteinen ohjeistus. Suositusluonnos oli avoimesti kommentoitavana loppusyksyllä 2024. Julkaisutekstin laativat dosentti Oula Silvennoinen ja pääsihteeri, FT Reetta Kettunen. 

Lisätietoja:
Pääsihteeri Reetta Kettunen, TJNK
p. 040 733 5935
info@tjnk.fi