
Trakasserier är ett hot mot forskare och den vetenskapliga friheten. Nya rekommendationer erbjuder konkreta sätt att värna om yttrandefriheten och utveckla stödstrukturer.
Delegationen för informationsspridning har publicerat rekommendationer för forskarsamhället för att skydda forskare och experter från trakasserier och påtryckningar. Rekommendationerna finns tillgängliga här.
I de sociala mediernas tidsålder ökar trakasserierna. Trakasserierna kan vara sporadiska eller organiserade, och de kan till exempel vara riktade, hotfulla eller innebära missbruk av rättsliga processer. Trakasserier hotar inte bara enskilda experter och vetenskapens trovärdighet, utan kan också leda till självcensur: forskare kan undvika att uttala sig om vissa ämnen eller dra sig tillbaka från den offentliga debatten.
Delegationen föreslår att i Finland inrättas ett nationellt stöd- och samordningsorgan för att försvara forskarnas yttrandefrihet. En liknande modell finns i Tyskland, där universitet, forskningsinstitut, vetenskapsfinansiärer och yrkesorganisationer driver en gemensam organisation. Man bör också uppmärksamma arbetsgivarens skyddsplikt, som bör utsträckas till att omfatta alla medlemmar av forskarsamhället, inklusive forskare som inte är anställda. Det rekommenderas också att vetenskaplig kommunikation och skydd mot trakasserier ska ingå i forskarutbildningen.
Huvudbudskapet i rekommendationerna är att ingen ska lämnas ensam med trakasserier. En trygg och sammanhållen miljö stödjer expertarbete och öppen vetenskaplig kommunikation. För att skapa detta behöver forskningsfältet samarbete och gemenskap.
Dialog mellan olika aktörer är viktigt när det gäller yttrande- och åsiktsfrihet. Förutom vetenskap och forskning bidrar bland annat medborgarorganisationer, journalister och kulturaktörer till vårt samhälle genom den information de producerar. Även om publikationen speglar forskarsamhället, är rekommendationerna allmänt tillämpliga.
Rekommendationerna bygger på samråd med forskarsamhället. Arbetet har utförts inom ramen för projektet Stödjande av yttrandefriheten för forskare och experter, som finansieras av Utbildnings- och kulturdepartementet 2023-2024. Inom ramen för projektet genomförde kommittén under 2023 en enkätundersökning riktad till forskare och experter för att kartlägga erfarenheter av försök att begränsa den professionella yttrandefriheten. Undersökningen kommer att upprepas under hösten 2025.
Information om publicering:
Säkerställande av yttrandefriheten för forskare och experter
Publikationsserien Ansvarsfull forskning 1:2025 (ISSN: 2670-062X)
ISBN: 978-952-7589-09-0
DOI: doi.org/10.23847/tsv.1353
Rekommendationerna har tagits fram av Delegationen för informationsspridning till stöd för forskares yttrandefrihet. Syftet var att utveckla en uppsättning riktlinjer som är gemensamma för alla vetenskapliga discipliner. Utkastet till rekommendationer var öppet för kommentarer under senhösten 2024. Publikationen har utarbetats av docent Oula Silvennoinen och generalsekreterare Reetta Kettunen.